Anemia Fetala

Ce este anemia fetala?

Anemia este o afectiune care apare cand numarul celulelor rosii sanatoase din sange (hematii) sau nivelul hemoglobinei este insuficient. Rolul acestora este de a transporta oxigen catre celule. In cazul in care hematiile sau hemoglobina sunt insuficiente, celulele nu primesc suficient oxigen, iar organele nu mai functioneaza asa cum ar trebui. Atunci cand boala afecteaza sistemul circulator fetal, se numeste anemie fetala.

Complicatii generate de anemia fetala

Cand anemia se agraveaza, pot aparea complicatii cardiace care, netratate, duc la insuficienta cardiaca pentru fat. In cazul in care se ajunge aici, de cele mai multe ori fatul acumuleaza lichid in diferite cavitati sau tesuturi din organism. In limbaj academic, acest lucru se numeste hydrops. Netratata, aceasta complicatie poate duce la moartea fatului.

Care sunt cauzele anemiei fetale?

De cele mai multe ori, anemia fetala este provocata de incompatibilitatea sanguina dintre mama si fat. Concret, sistemul imunitar al mamei creaza anticorpi ce ataca celulele fetale, datorita prezentei pe suprafata acestora din urma a unei proteine mostenite de la tata. Acest proces poarta denumirea de aloimunizare. O alta cauza posibila pot fi infectiile materne.

Cum se trateaza anemia fetala?

Cu ajutorul ecografului se localizeaza cordonul fetal, apoi cu un ac se scoate putin sange. Acesta merge la laborator si se lucreaza pe loc. In tot acest timp, medicul sta cu acul acolo si daca valoarea e mica incepe sa puna sange. In majoritatea cazurilor, cand vine vorba de transfuzii, interventia este minim invaziva si nu se pierde lichidul amniotic.

Monitorizarea si diagnosticarea acestei afectiuni se realizeaza in cadrul clinicii Peltecu Medical, unde aveti puse la dispozitie toate resursele necesare acestor operatiuni si cea mai buna echipa medicala, instruita de domnul Prof. Dr. Gheorghe Peltecu. Tratamentul anemiei fetale se realizeaza in cadrul Spitalului Filantropia.

In cazul in care doriti sa aflati mai multe despre aceasta afectiune, cum o puteti depista si preveni sau tratamentul ei, ne puteti contacta oricand folosind datele din sectiunea Contact.

Leave a Reply

avatar

Articole recente

Scroll to Top

Solicita o programare