Cele mai frecvente afectiuni genitale care necesita interventii chirurgicale

Chisturile ovariene

Un chist ovarian este orice colectie de lichid situata la nivelul ovarului (organ genital feminin situat in pelvis, responsabil cu producerea de hormoni sexuali feminini si cu reproducerea umana). Ovocitele in mod normal se formeaza in mici spatii pline cu lichid la nivelul ovarelor numite foliculi. Orice folicul ovarian mai mare de 2 centimetri poate fi numit – chist ovarian. Ele pot varia foarte mult in dimensiune (uneori pot fi de dimensiuni foarte mari) si in etiologie. Cele mai multe chisturi ovariene sunt de natura benigna (necanceroase).

Tratamentul chisturilor ovariene depinde foarte mult de varsta pacientei, tipul de chist, dimensiunile acestuia precum si de simptome.

Interventia chirurgicala poate fi necesara pentru a elimina chisturi mari, chisturi dermoide (care se opereaza intodeauna indiferent de dimensiuni) sau pentru a ne asigura ca nu este prezenta o forma de cancer ovarian. Daca credeti ca aveti un chist ovarian, este important sa va evalueze un medic ginecolog. Pot fi facute teste de sange alaturi de ecografie transvaginala sau abdominala pentru a determina daca tratamentul chirurgical este necesar. Tratamentul chirurgical se poate face laparoscopic (minim invaziv) sau clasic printr-o incizie longitudinala sau transversala la nivelul abdomenului inferior.

Cancerul ovarian

Cancerul ovarian este o tumora maligna care se dezolta in ovare. In general, cancerul ovarian se declanseaza atunci cand, in ovare, celulele sanatoase sufera o mutatie genetica. In mod obisnuit, ceulele sanatoase cresc, se multiplica, au o viata si apoi mor. Transformarea lor in celule canceroase determina o multiplicare a acestora si transformarea lor intr-o tumora. Un rol important in tratamentul bolii il constituie gradul extinderii afectiunii, precum si starea de sanatate a pacientei in momentul in care vine la control.

Cu toate ca nu este insotit de simptome specifice decat in stadii avansate ale bolii, fiecare femeie trebuie sa se prezinte la medicul ginecolog la primul simptom, sper exemplu la: dureri in abdomen, senzatie permanenta de balonare, presiune abdominala, indigestie continua, gaze, greata, modificari ale tranzitului intestinal, pierderea poftei de mancare si scaderea neintentionata in greutate, dureri in zona lombara, sangerari vaginale, senzatie permanenta de urinare.

Cea mai importanta metoda de tratament este interventia chirurgicala, pentru a elimina ovarele si metastazele vizibile si chimoterapia. Pentru femeile cu cancer ovarian in stadiul intai, interventia chirurgicala implica eliminarea ovarului afectat si a trompei uterine, pastrand posibilitatea conceptiei.

Sarcina extrauterina

Sarcina extrauterina sau ectopica rezulta in urma implantarii ovulului fecundat in alta parte decat in mucoasa uterina. El se poate implanta in ovare, cavitatea abdominala sau trompele uterine, aceasta din ultima locatie reprezentand 95% dintre cazurile de sarcina ectopica (tubara). In cazul in care va confruntati cu o sarcina ectopica este foarte posibil sa prezentati sangerare vaginala de culoare maro inchis, dureri abdominale, hemoragie interna, ameteala, lesin.

Tratamentul pentru acest diagnostic este chirurgical, medicul excizand sarcina (trofoblastul) din trompa. In cazurile grave, in care a avut loc o hemoragie masiva, va fi nevoie de extirparea trompei.

Leave a Reply

avatar

Articole recente

Scroll to Top

Solicita o programare