Constientizarea Preeclampsiei – o afectiune care poate aparea in timpul sarcinii

Știi deja că vei fi mamică, iar aceast fapt a devenit o responsabilitate importantă încă de când testul de sarcină a ieșit pozitiv. Ești preocupată de diverse afecțiuni care pot apărea în timpul sarcinii, iar astăzi vei regasi în rândurile care urmează mai multe informații despre preeclampsie.

Ce este preeclampsia?

Preeclampsia este o afectiune severa, unica sarcinii umane, al carei singur tratament definitiv este nasterea. Preeclampsia poate afecta orice organ sau sistem matern si poate determina restrictie de crestere sau moarte intrauterina a fatului. Preeclampsia se manifesta cu cresterea tensiunii arteriale (valori peste 140/90 mmHg) asociata cu semne sau simptome de afectare de organ – eliminarea de proteine prin urina, afectarea rinichilor, ficatului, plamanilor, creierului.


Preeclamspia apare la 1-2 din 100 de sarcini in populatia din Romania si se declanseaza de obicei in trimestrul II sau III. Cu cat preeclamspia apare mai devreme, cu atat este potential mai severa atat pentru fat, care trebuie sa sa nasca prematur, cat si pentru mama.


Exista teste care pot determina, inca de la inceputul sarcinii, de la 12 saptamani, atunci cand se face screeningul pentru sindrom Down si morfologia de trimestru I, daca gravida este la risc sau nu pentru a dezvolta preeclamspie.


Testele acestea sunt de mare utilitate si implica masuratori non-invazive: masurarea tensiunii arteriale, masurarea ecografica a curgerii sangelui in arterele uterine – vasele care duc sange spre placenta si masurarea hormonului de crestere placentara (PLGF) din sangele dumneavoastra. Toti acesti parametri se transpun intr-un algoritm care calculeaza riscul de preeclamspie. Pentru gravidele cu risc inalt se administreaza aspirina in cantitate de 150 mg/zi incepand cu 12 saptamani pana la 36 de saptamani. Aspirina reduce cu peste 85% riscul de aparitie a preeclampsiei severe.

La cabinetul Peltecu Medical, gravidele care doresc aceste investigatii pot solicita testul de la 12 saptamani pentru depistarea riscului de preeclamspie. Sangele se recolteaza la acelasi moment cu sangele pentru bitest. Specialistii de medicina materno-fetala va pot calcula astfel riscul de preeclampsie inca din trimestrul I si va pot recomanda interventii pentru a reduce acest risc.

Leave a Reply

avatar

Articole recente