Diabetul gestational (de sarcina) – ce este, care sunt cauzele, simptomele si tratamentul lui

Diabetul este o boala cauzata de incapacitatea pancreasului de a produce suficienta insulina sau de ineficienta insulinei produse. Aceste lucruri duc la un nivel mare de concentratie al glucozei in sange (hiperglicemie), care afecteaza, in principal, nervii si vasele de sange, respectiv sistemul nervos si pe cel sanguin.

Ce este diabetul gestational?

Diabetul gestational este tot o tulburare a tolerantei la glucoza, care apare sau este descoperita in timpul sarcinii. De obicei, acesta dispare dupa expulzarea placentei.

Este mai probabil ca aceasta boala sa apara la persoanele care prezinta obezitate (risc extrem de mare pentru persoanele care au un indice al masei corporale mai mare de 30), au deja diagnosticul de ovare polichistice sau au deja in familie cazuri de persoane care sufera de diabet.

Cum afecteaza diabetul gestational fatul?

Riscurile in cazul diabetului gestational sunt multiple, de la avort spontan sau malformatii congenitale ale fatului pana la moartea acestuia.

In general, gravidele cu diabet gestational au un copil cu o greutate mult mai mare decat cea normala. Acest lucru duce la o serie de probleme atat in timpul saricii, cat si la nastere, precum: hipoxia, travaliul prelungit sau probleme cu umerii.

Alte complicatii ce pot surveni sunt hiperbilirubinemia, imaturitatea pulmonara, tulburarile electrolitice, problemele cu respiratia sau hipoglicemia.

Care sunt simptomele diabetului gestational?

Simptomele diabetului gestational sunt aceleasi ca si in cazul celorlalte tipuri de diabet:

  • sete excesiva (polidipsie)
  • senzatie de foame (polifagie)
  • urinari dese (poliurie)
  • gura uscata
  • oboseala

Cum se depisteaza diabetul gestational?

Diabetul gestational se depisteaza printr-un test simplu de toleranta la glucoza, pe care ar trbui sa il faca toate femeile gravide in timpul sarcinii. Acesta dureaza aproximativ doua ore.

In general, testul se recomanda intre saptamanile 24 si 28 de sarcina. In cazul in care ati fost diagnosticata in trecut cu diabet gestational sau medicul dumneavoastra considera ca prezentati suspiciunea dezvoltarii acestei boli, el se poate realiza si mai devreme.

Care este tratamentul diabetului gestational?

Din momentul in care aveti suspiciunea de diabet gestational sau ati fost diagnosticata, primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa va masurati constant valorile glicemiei, prin intermediul unui glucometru sau al unui senzor de glicemie wireless.

Valorile crescute ale glicemiei pot fi reduse cu ajutorul activitatii fizice si al regimului alimentar, dar chiar si asa, majoritatea femeilor vor avea nevoie de medicatie.

Aceasta poate fi reprezentata de pastile sau de insulina, in functie de nevoile si stilul de viata al fiecarei persoane.

In cazul in care doriti sa aflati mai multe despre diabetul de sarcina, cum il puteti depista, preveni sau care este tratamentul sau, ne puteti contacta oricand folosind datele din sectiunea Contact.

Surse:

http://www.who.int/diabetes/publications/Hyperglycaemia_In_Pregnancy/en/
https://www.nhs.uk/conditions/gestational-diabetes/
https://www.webmd.com/diabetes/gestational-diabetes-guide/pregnancy-diabetes

Leave a Reply

avatar

Articole recente

Scroll to Top

Solicita o programare