Infertilitatea – ce inseamna, cauzele si tratamentul

Infertilitatea este o boala ce a fost clasata de Organizatia Mondiala a Sanatatii pe locul 5 in topul dizabilitatilor la nivel global. In momentul in care auzim despre infertilitate, majoritatea dintre noi o asociem automat cu o problema a femeii. Studiile arata, insa, ca atunci cand vine vorba despre acest subiect, cauzele sunt mixte: 30% datorate femeii, 30% datorate barbatului, iar restul este o combinatie intre cele doua.

Ce este infertilitatea?

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) defineste infertilitatea ca incapacitatea de a avea un copil dupa cel putin 12 luni in care au avut loc relatii sexuale neprotejate.[1] In Romania, 1 cuplu din 6 se afla sau s-a aflat intr-o situatie de infertilitate. Dintre cei care au probleme de infertilitate si au apelat la specialist, 60% au obtinut sarcina intr-o perioada de 2 ani.[2]

Care sunt cauzele infertilitatii?

O treime dintre femeile de peste 35 de ani sunt infertile, iar in randul celor trecute de 40 de ani, infertilitatea este intalnita la peste jumatate. De asemenea, in ultimii ani, procentul barbatilor care se confrunta cu aceasta problema a crescut si el din ce in ce mai mult.

La femei, cele mai importante cauze ale infertilitatii sunt endometrioza[3], varsta, trompele infundate sau uterul pozitionat anormal, iar in cazul barbatilor azospermia, probleme ale functiei sexuale si problemele hormonale.

Care sunt optiunile de tratament ale infertilitatii?

Daca dupa un an de incercari nu s-a ajuns la nici un rezulat, atunci ar trebui sa va indreptati catre medicul specialist pentru a putea realiza un diagnostic integrat al infertilitatii.

In Romania, tratamentul infertilitatii poate fi chirurgical, inseminare artificala sau fertilizare in vitro (FIV).

In cazul incare doriti sa aflati mai multe despre infertilitate, cum o puteti depista si preveni sau tratamentul ei, ne puteti contacta oricand folosind datele din sectiunea Contact.


[1] http://www.who.int/reproductivehealth/topics/infertility/definitions/en/

[2] Studiu realizat de catre QuantixMarketing Consulting pentru Asociatia pentru Reproducere Umana din Romania, peun esantion online, reprezentativ la nivel national, din punct de vedere sex sivarsta – femei intre 25-45 ani si barbati intre 25-60 ani, pe o baza totala de4.680 de respondenti, in perioada aprilie-mai 2018.

[3] https://www.contraboli.ro/endometrioza-cauze-simptome-diagnostic-tratament/

Leave a Reply

avatar

Articole recente