Ilustratie Cezariana

Nasterea prin cezariana

Nasterea prin cezariana reprezinta o alternativa la nasterea naturala. Aceasta ar trebui practicata numai in cazul in care apar complicatii care pun in pericol sanatea mamei si a fatului, ca de exemplu travaliu obstructionat (distocic), sarcina gemelara, nivel ridicat al tensiunii arteriale al mamei sau probleme cu placenta sau cordonul ombilical.

Cat dureaza si ce presupune operatia de nastere prin cezariana?

Operatia dureaza, de obicei, mai putin de o ora. Pentru aceasta interventie se poate folosi atat anestezia generala, cat si anestezia regionala (rahianestezie). In cazul celei din urma, mama este treaza pe parcursul operatiei si imediat dupa ce aceasta este gata isi poate lua in brate copilul.

Pentru a pregati operatia de nastere prin cezariana, personalul medical ii monteaza pacientei o sonda urinara, dupa care dezinfecteaza partea inferioara a abdomenului. Medicul obsetrician va face apoi o incizie de aproximativ 15cm, de obicei in partea inferioara a abdomenului (locul in care se realizeaza incizia poate varia in functie de diversi factori, precum si de operatiile de cezariana anterioare). Dupa aceasta, se va realiza inca o incizie pentru a deschide uterul. In momentul in care uterul a fost deschis, medicul dreneaza lichidul amniotic, scoate bebelusul, clampeaza cordonul dupa ce l-a lasat sa pulseze aproximativ 1 minut, scoate placenta, iar apoi coase rana.

Care este procedura de recuperare dupa operatia de cezariana?

Recuperarea dupa o operatie de cezariana se realizeaza mai greu decat dupa o nastere vaginala. In general se recomanda o spitalizare de 3-4 zile, comparativ cu 1-2 zile in cazul unei nasteri naturale.

Rana de la operatie se va inchide si va forma o cicatrice.

In general, mama ar trebui sa fie capabila sa alapteze imediat dupa operatie. Este posibil ca lactatia sa se instaleze cu 1-3 zile mai tarziu fata de nasterea naturala, mai ales daca mama nu a fost in travaliu sau pune la san de mai putin de 5 ori pe zi bebelusul.

Ar trebui sa nasc natural sau prin cezariana?

In Romania, cezariana la cerere nu este inca reglementata. In ultimii ani, in tara noastra nasterea prin cezariana a devenit din ce in ce mai solicitata. In unele clinici, procentul de nasteri prin cezariana a ajunssa fie si 70%. [1] Motivele principale invocate de mame sunt pentru alegerea acestui tip de nastere sunt:

  • siguranta acestei interventii
  • frica de durere
  • teama legata de rupturi perineale la nastere
  • posibilitatea programarii nasterii
  • faptul ca este perceputa ca fiind mai sigura pentru fat
  • sterilizarea chirurgicala in timpul aceleiasi interventii

Organizatia mondiala a sanatatii (OMS) recomanda ca nasterea prin cezariana sa fie realizata numai in cazul in care este strict necesara.[2]

Mai pot naste natural dupa cezariana?

Da. Nasterea naturala se poate realiza chiar si dupa ce in trecut ai avut parte de o nastere prin cezariana, dar trebuie sa treaca cel putin un an de la aceasta.

In definitiv, calea de nastere se alege impreuna cu medicul dumneavoastra. Acest lcuru are loc dupa o informare detaliata asupra tuturor riscurilor si beneficiilor, atat materne cat si fetale.

In cazul in care exista deja doua operatii de cezariana, riscul de ruptura uterina este mai mare. Astfel,, decizia de nastere naturala trebuie luata dupa o analiza atenta a sanselor de succes si, evident, a riscurilor.

In cazul in care doriti sa aflati mai multe despre nasterea prin cezariana sau nasterea naturala, puteti contacta oricand clinica Peltecu Medical folosind datele din sectiunea Contact.


[1] https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/romania-fruntasa-la-nasterile-prin-cezariana-782479

[2] http://www.who.int/reproductivehealth/topics/maternal_perinatal/faq-cs-section/en/

Leave a Reply

avatar

Articole recente

Scroll to Top

Solicita o programare