Terapia laser in sarcinile monocoriale biamniotice

Sarcina monocoriala biamniotica (MCDA), este un tip de sarcina gemelara, in care fetii impart aceeasi placenta. Aceasta face parte din categoria sarcinilor cu risc crescut de a dezvolta complicatii, care necesita o monitorizare specifica.

Comparativ cu sarcinile unice sau gemelare-bicoriale, in care fetii au placente diferite, sarcinile monocoriale-biamniotice prezinta un risc mai mare pentru malformatii structurale congenitale (4%), se asociaza cu o rata mai mare de avort spontan sau deces fetal sub 24 săptămâni (10%) si cu un risc mai mare de nastere prematura, inainte de 30 saptamani (15%).

Primul pas pentru a va asigura ca gemenii dumneavoastra se dezvolta normal este monitorizarea constanta si indeaproape a sarcinii. Astfel, in cazul in care apare orice fel de complicatie sau problema in timpul acesteia, sansele ca ele sa fie tratate si sa nu afecteze viata fatului sau a mamei cresc considerabil.

Aproximativ 15% din sarcinile monocoriale-biamniotice dezvolta complicatii specifie severe, precum sindromul transfuzor transfuzat (in care se produce transferul de sange de la un fat la celalalt prin intermediul placentei comune) sau restrictia selectiva de crestere intrauterina (fatul este mai mic decat ar trebui din cauza ca nu se dezvolta la rata normala in interiorul uterului) ce necesita inteventie terapeutica intrauterina. In cazul acestor complicatii, in lipsa tratamentului, rata de mortaliate fetala este de 80-90%.

Prin folosirea terapiei laser in tratamentul complicatiilor, ce presupune coagulare laser pe cale endoscopica a anastomozelor vasculare placentare (interventie chirurgicala are loc in cadrul Spitalului Filantropia), vasele de sange dintre gemeni sunt deconectate oprind transferul de sange dintre acestia.

In cadrul clinicii noastre oferim monitorizarea specifica a acestui tip de sarcina, unde aveti la dispozitie toate tipurile de analize necesare si atentia medicilor nostri pentru a va asigura ca gemenii se dezvolta corespunzator, iar sarcina dumneavoastra este una cat mai usoara

Leave a Reply

avatar

Articole recente

Scroll to Top

Solicita o programare